Jak zacząć zdrowsze życie i znaleźć na nie czas?
Zacząć planować! Planować posiłki, kroki zmian po kolei. Planować aktywność fizyczną itd. Jednak planować z głową! Często stawiamy przed sobą zbyt ambitne cele bądź wyzwania, zapominając o własnym życiu i realiach, jakie nas czekają każdego dnia.
Wyobraź sobie, że…
Kupujesz gotową dietę z Internetu, postanawiasz codziennie rano przygotowywać omlety, placuszki i naleśniki. Stawiasz sobie wyzwanie 5 posiłków, choć zupełnie nie masz na nie czasu. Do tego każdego dnia inny obiad, na którego przygotowanie poświęcasz godzinę. Ostatni posiłek oczywiście o godzinie 18:00 (chociaż spać kładziesz się po północy). Treningi minimum 3 razy w tygodniu, choć do tej pory na liczniku było max. 1000 kroków dziennie itd. Po tygodniu, dwóch narasta frustracja, zmęczenie, a Ty się w końcu poddajesz. Wydaje Ci się, że nie masz szans na zmianę. Nic bardziej mylnego!
Od czego zacząć układać zdrowsze życie?
Najważniejsze to stworzyć dobry i REALNY plan! Plan, który przed sobą stawiamy, musi być dopasowany do naszego harmonogramu dnia, stylu życia, obowiązków i możliwości czasowych. Oczywiście musimy też coś dać od siebie, przecież ostatecznie nie ma zmian bez zmian. Jednak zdrowy styl życia nie jest dietą, na której mamy tylko osiągnąć swój cel do wakacji, a nawykiem, który ma się dla nas stać codziennością… Taką samą jak mycie zębów.
Jak ułatwić i skrócić czas spędzony w kuchni?
Ciągle brakuje Ci czasu na przygotowanie posiłków? Obiady często zamawiasz lub kupujesz gotowce średniej jakości? Dzisiaj mam dla Ciebie kilka wskazówek, jak ograniczyć czas spędzony w kuchni i ułatwić sobie przygotowywanie posiłków.
- Jeśli przygotowujesz warzywa do obiadu, pokrój od razu większą ilość. Te, których nie wykorzystasz, wrzuć do woreczka/ pojemnika i zamroź. Następnym razem zaoszczędzisz 5-10 min w kuchni, a przy okazji nie zmarnujesz składników, które aktualnie wykorzystujesz np. tylko w połowie.
- Lubisz strączki, ale odstrasza Cię ich długie przygotowywanie? Ponownie, możesz ugotować większe ilości i zamrozić. Polecam także skorzystać z soczewicy czy ciecierzycy ze słoika, taki produkt jest gotowy do spożycia od razu.
- Potrawy takie jak zupy, leczo, sos do spaghetti itp. możesz przygotować w większej ilości i zawekować. Gdy następnym razem braknie Ci czasu na przygotowanie obiadu, wystarczy, że wyciągniesz zdrowego gotowca i go odgrzejesz.
- Jeśli nie masz czasu codziennie stać w kuchni, gotuj na 2 dni.
Jak znaleźć czas za zdrowsze życie?
Pozostając w temacie PLANOWANIA i ułatwiania sobie przygotowywania zdrowych posiłków przedstawiam Wam listę produktów must have każdej spiżarni. Potrafi ona nie raz uratować tyłek i wyczarować pyszny posiłek w kilka-kilkanaście minut.
- PUSZKI: Ciecierzyca, soczewica, tuńczyk czy fasola i mamy gotowe źródło białka do obiadu! Do tego passata pomidorowa, mleczko kokosowe czy gotowy kupny sos z dobrym składem i obiad nagle okazuje się szybkim rozwiązaniem.
- SŁOIKI: masło orzechowe, pasty warzywne, dżem 100% owoców, pesto. Wystarczy dorzucić do tego pieczywo albo wafle ryżowe i przekąska gotowa w 2 min!
- PRODUKTY SUCHE: makarony, mąki, kasze, płatki, orzechy zawsze będą idealną bazą wielu potraw. Tutaj jednak warto postawić na kilka dobrych produktów niż tworzyć ogromne zapasy, które ostatecznie zdążą się przeterminować przed spożyciem. Fajnym rozwiązaniem mogą być także gotowe produkty takie, jak mixy kasz z warzywami, czy kasze już podgotowane, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
- GOTOWCE: pełnoziarnista tortilla, lawasz, czy gotowe dania obiadowe z dobrym składem, które możemy przechowywać nieco dłużej w lodówce/ zamrażarce mogą uratować nas od kolejnej wizyty w McDonaldzie czy codziennie zamawianego obiadu z knajpy.
Zacznij już dziś!
Mam nadzieję, że przydadzą Wam się te proste i łatwe do wprowadzenia wskazówki. Potrafi zaoszczędzić sporo czasu, więc warto spróbować! Wasze brzuchy, a tym samym reszta ciała, będą za to wdzięczne. Jeśli macie swoje inne sprawdzone sposoby na minimalizowanie czasu spędzonego w kuchni, dajcie znać w komentarzu!